Εργασιακό Περιβάλλον

Φροντίδα

 • Διασφαλίζουμε ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρία μας. Παρέχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και οργανώνουμε ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως η παροχή πρώτων βοηθειών εν ώρα εργασίας και η διανομή σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου.
 • Παρέχουμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης ή συμβουλευτικής επίσκεψης, μία φορά την εβδομάδα, από το γιατρό της εταιρίας, καθώς και επί τόπου αιματολογικές εξετάσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Δίνουμε χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, εφόσον υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.
 • Η εταιρία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον όσων αφορά οικογενειακά, οικονομικά ή προβλήματα υγείας των εργαζομένων της, δίδοντας έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και άδειες άνευ αποδοχών για μεγάλα διαστήματα.
 • Φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα υγείας σε εργαζόμενο ή σε α’ βαθμού συγγενείς του.
 • Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός του χώρου εργασίας, αναλαμβάνουμε συνήθως όλα τα προσωπικά έξοδα νοσηλείας του εργαζομένου, μέχρι την αποθεραπεία του. Εάν κριθεί αναγκαία η μετάβασή του στο εξωτερικό, χρηματοδοτούμε όλες τις δαπάνες του ιδίου και του συγγενή του που θα τον συνοδεύσει.
 • Στη Μέλισσα Κίκιζας πάντα βρίσκουμε ευκαιρίες να βρεθούμε όλοι μαζί και να γιορτάσουμε! Κάθε χρόνο οργανώνεται Χριστουγεννιάτικο πάρτυ και τρεις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας σε Αθήνα, Λάρισα και Θες/νίκη. Στην εκδήλωση κοπής της πίτας, εκτός από το αντίτιμο των φλουριών, κληρώνονται και άλλα δώρα (laptop, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, επιταγές σε καταστήματα και super markets, ταξίδια και δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια ).
 • Θεσμό στην εταιρία, αποτελεί η χρηματική υποτροφία ‘’Αλέξανδρου Κίκιζα’’ στη μνήμη του Ιδρυτή της, στα παιδιά των υπαλλήλων σχολικής ηλικίας.
 • Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δίδονται σε όλους τους εργαζομένους, σε συσκευασίες πουγγιών, τα προϊόντα που έχουν λανσαριστεί πρόσφατα στην αγορά, καθώς και γλυκά, εποχιακά τρόφιμα, δώρα και ποτά.
 • Κατά τη διάρκεια του έτους δίδονται δωρεάν προσκλήσεις για θεατρικές παραστάσεις, πρεμιέρες στο σινεμά ή παιδικές εκδηλώσεις.
 • Η Εταιρεία κάθε δύο μήνες προσφέρει σε όλο το προσωπικό δωρεάν ζυμαρικά και τοματικά προϊόντα της επιλογής του.

Έμπνευση – Εμψύχωση

Υποστηρίζουμε τη μοναδικότητα, ενισχύοντας το σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, που μπορούν να μετατρέψουν έναν εταιρικό στόχο σε προσωπικό κίνητρο.

 • Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στις ίσες ευκαιρίες και στην εξέλιξη των ανθρώπων μας, κυρίως επειδή γνωρίζουμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ξεχωριστοί άνθρωποι μένουν στη Μέλισσα είναι τόσο για να εξελιχθούν επαγγελματικά και προσωπικά όσο και για να αποτελέσουν αναπόσπαστα μέλη της επιτυχημένης πορείας μας.
 • Κάθε τέλος χρόνου όλου οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία αξιολογούνται από τον άμεσο και έμμεσο προϊστάμενο τους. Σε πίνακες που αποστέλλονται σε κάθε προϊστάμενο ξεχωριστά για τους υφισταμένους του και σε κάθε διευθυντή για όλους τους υπαλλήλους του τμήματος του, οι εργαζόμενοι βαθμολογούνται για τις γνώσεις τους, την ικανότητα τους, την εργατικότητα τους, την αποτελεσματικότητα τους, την προθυμία τους, το πνεύμα συνεργασίας που τους διέπει, την εν γένει συμπεριφορά τους και την πίστη τους στην εταιρεία. Όλες οι συγκεντρωτικές αξιολογήσεις παραδίδονται στη Διοίκηση της Εταιρείας και συνυπολογίζονται στις ετήσιες χρηματικές αυξήσεις των υπαλλήλων.
 • Υπάρχουν εσωτερικές αναβαθμίσεις των υπαλλήλων, ανάλογα με την αποδοτικότητα τους στην Εταιρεία, όταν υπάρχουν ευκαιρίες για προσωπική τους εξέλιξη και όταν δημιουργούνται ευκαιρίες για αναβάθμιση τους.  Αυτό συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να καταθέτουν στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μεγαλύτερους τίτλους σπουδών, αλλά και όταν η προσφορά τους στο αντικείμενο της εργασίας τους κρίνεται ότι μπορεί να καλύψει μια ακόμη πιο υπεύθυνη θέση.
 • Στην Εταιρεία υπάρχουν υπάλληλοι δεύτερης και τρίτης ακόμη γενιάς, όπως επίσης και άτομα της ίδιας οικογένειας.  Με αυτό τον τρόπο τιμάται ο εργαζόμενος, ο οποίος προσφέροντας επί σειρά ετών τις υπηρεσίες του στην εταιρεία, προτείνει σε δεδομένη στιγμή να φέρει και τον/την διάδοχο του σε ανάλογη θέση.

Στη Μέλισσα ΚΙΚΙΖΑΣ έχουμε δημιουργήσει ένα οικογενειακό περιβάλλον εργασίας με έμφαση στο πνεύμα συνεργασίας και πίστη στη δύναμη της ομαδικότητας.

 • Με σκοπό τη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την ενδυνάμωση του team building, οργανώνονται δραστηριότητες trekking και rafting, καθώς και η παρακολούθηση θεατρικών ή μουσικών παραστάσεων.
 • Οργανώνονται επίσης εταιρικές εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση ή τη συμμετοχή σε συνέδρια πωλήσεων εντός και εκτός Αθηνών.
 • Πρόσφατα ξεκίνησε εταιρικό τουρνουά πινγκ- πονγκ, κατά το οποίο οι συνάδελφοι έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν και να περάσουν μαζί ευχάριστες ώρες εκτός δουλειάς.
 • Στη Mέλισσα- Κίκιζας δεν παρατηρείται συχνή κινητικότητα προσωπικού. Οι εργαζόμενοι συνήθως παραμένουν επί πολλά έτη και στις περισσότερες περιπτώσεις συνταξιοδοτούνται από αυτήν. Το οικογενειακό κλίμα και το αίσθημα ασφάλειας, είναι διάχυτα στην εταιρία μας.
 • Λόγω της φύσης του προϊόντος, αλλά και της συνεχούς προσπάθειάς μας να εξελισσόμαστε και να ανακαλύπτουμε, χρειάζεται διαρκώς να δοκιμάζουμε νέες συνταγές ζυμαρικών! Σε αυτές τις γευστικές μας αναζητήσεις, μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν, δοκιμάζοντας, βαθμολογώντας και σχολιάζοντας! Σε πολλές περιπτώσεις έχουν να προτείνουν κάποια …παραλλαγή ή τρόπους βελτίωσης. Έτσι όταν βγαίνει το πακέτο στο ράφι, ξέρουμε όλοι, πως λίγο – πολύ έχουμε συμβάλλει στο να δημιουργηθεί η πιο νόστιμη συνταγή!

Πληροφόρηση – Επικοινωνία

 • Η διοίκηση  ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους άμεσα για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στην Εταιρεία  ή για οτιδήποτε καινούργιο αφορά την Εταιρεία. Πριν από το λανσάρισμα οποιουδήποτε προϊόντος, υπάρχει ενημέρωση, καθώς και δειγματο-διανομή σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρίας.
 • Επενδύοντας στην ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας μας, είμαστε ανοιχτοί στα προβλήματα και τις ανησυχίες των συναδέλφων μας, προσπαθώντας πάντα να δώσουμε λύση, όπου είναι αυτό δυνατό.
 • Κάθε τέσσερις μήνες πραγματοποιούνται διήμερες συναντήσεις πωλήσεων, με αντιπροσώπους και άλλων τμημάτων, με σκοπό να συζητηθεί η πορεία του προηγούμενου τετραμήνου, αλλά και να τεθούν οι στόχοι και για το επόμενο.
 • Παροτρύνουμε την εσωτερική επικοινωνία προς όλα τα επίπεδα και τις κατευθύνσεις, προσπαθώντας πάντα να υπάρχει γρήγορη και έγκυρη γνώση των νέων δεδομένων της συνεχούς εξελισσόμενης αγοράς και του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο κινούμαστε.

Ανάπτυξη- Ενδυνάμωση

Η αξία της εκπαίδευσης αποτελεί θεμέλιο λίθο της εταιρείας μας. Η συνεχής ενημέρωση γύρω από το αντικείμενο της δουλειάς μας είναι η κινητήριος δύναμή μας για πρόοδο και καινοτομία. Το φάσμα της συνεχούς εκπαίδευσης του προσωπικού μας κυμαίνεται από το επίπεδο των γεωπόνων, των μηχανικών και χειριστών των μηχανημάτων, έως το επίπεδο των στελεχών του εμπορικού τμήματος.

 • Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται για την ατομική εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους με δαπάνες της εταιρίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους είτε στο αντικείμενο της εργασίας τους, είτε σε ξένες γλώσσες, είτε να αποκτήσουν κάποιο μεγαλύτερο δίπλωμα. Συχνά, η Εταιρεία καλύπτει όλα τα έξοδα τα οποία απαιτούνται, ταυτόχρονα δε βοηθάει τον εργαζόμενο παρέχοντας του ειδικές άδειες, όταν χρειάζεται σε περίοδο εξετάσεων, ακόμα και αν χρειαστεί να μειωθεί το ωράριο του για να γίνει εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων.  Όταν περατώσει τις σπουδές του, η Εταιρεία φροντίζει άμεσα να επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες του στο τμήμα, συμπεριλαμβάνοντας τα νέα του προσόντα, με ταυτόχρονη χρηματική αναβάθμιση.
 • Οργανώνονται επίσης σεμινάρια εσωτερικής εκπαίδευσης από τα διάφορα τμήματα της εταιρίας και παρέχεται επαγγελματική καθοδήγηση, ανάλογα με το αντικείμενο.
 • Η Εταιρεία φροντίζει να βελτιώνει τις γνώσεις των υπαλλήλων παρέχοντας τους τη δυνατότητα παρακολούθησης ειδικών σεμιναρίων.   Αυτό μπορεί να συμβεί εντός της εταιρείας, αλλά και εκτός αυτής.  Οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας ή ενημερώνονται για οικονομικές εξελίξεις, νέα νομοσχέδια, καινούργιες τακτικές, απαραίτητα εργαλεία για την εύρυθμη απόδοση τους στα καθήκοντα τους.
 • Η επιλογή των σεμιναρίων μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον εργαζόμενο, ή από τον Διευθυντή του Τμήματος, ο οποίος θα κρίνει ότι κάποιο σεμινάριο θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθηθεί από τον/τους εργαζόμενο/ους, και αφού συζητηθεί με τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και συναποφασιστεί, θα γίνει η εγγραφή του.  Εάν ο αριθμός των συμμετεχόντων υπαλλήλων της Εταιρείας είναι σημαντικός, τότε το σεμινάριο μπορεί να διεξαχθεί σε ειδική αίθουσα στο κτήριο της Εταιρείας,  η οποία είναι κατάλληλη για τέτοιες περιπτώσεις.
 • Συχνά καλούνται επιστήμονες, οι οποίοι αφού κάνουν κάποιες μελέτες που αφορούν ειδικότερα την Εταιρεία, παρουσιάζουν τα στοιχεία τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σε όλο το προσωπικό, εντός της Εταιρείας, ξεχωριστά για την Αθήνα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.  Έτσι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα  να ενημερώνονται και για νέα στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο της Εταιρείας στην οποία εργάζονται και να καλύπτουν πιθανές απορίες τους.
 • Πρόσφατα όλο το προσωπικό, πανελλαδικά, ενημερώθηκε για την έρευνα που διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Καθηγητής κ. Καλτσίκης, με έξοδα της Εταιρείας μας και αφορούσε το σιτάρι.  Η έρευνα ξεκινούσε από το σπόρο του σίτου, έως την τελική του ανάπτυξη, τα προϊόντα που παράγονται, ακόμα και τις πιθανές ασθένειες, από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί, καθώς επίσης και τα καιρικά φαινόμενα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του και τη μετέπειτα συμπεριφορά του.
 • Εκτός από τα ειδικά σεμινάρια που αφορούν την εταιρεία, γίνονται συχνά ημερίδες, στις οποίες μετέχει πάλι όλο το προσωπικό, και οι οποίες αφορούν την κοινωνική του μόρφωση, όπως π.χ. ημερίδα από κυρίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίες εξήγησαν θέματα Πρώτων Βοηθειών, θέματα πρόληψης ατυχημάτων, αντιμετώπισης ατυχημάτων, ακόμα και διάγνωσης κάποιων συμπτωμάτων σε θέματα υγείας.  Μετά την ημερήσια εκπαίδευση, έγινε επίδειξη δεξιοτήτων από έναν – έναν ανεξαιρέτως τους εργαζομένους, ώστε όλη η ενημέρωση να έχει και ουσιαστικά και πρακτικά αποτελέσματα.

Αναγνώριση – Επιβράβευση

Στα πλαίσια της πεποίθησής μας ότι η επιτυχής πορεία μιας εταιρίας είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, αναγνωρίζουμε με διαφόρους τρόπους τις προσπάθειες των εργαζομένων μας.

 • Εφαρμόζουμε αντικειμενικό σύστημα αμοιβών, ο μισθός των εργαζομένων μας είναι βασισμένος στην αποδοτικότητα και ο ελάχιστος μισθός είναι μεγαλύτερος της συλλογικής σύμβασης.
 • Συχνά δίνονται bonus για ομαδική αποδοτικότητα και τα έτη κατά τα οποία υπάρχει επαρκής κερδοφορία, γίνεται κατά την κρίση της διοίκησης, διανομή κερδών υπό μορφή έκτακτου bonus.
 • Σε ορισμένα τμήματα της Εταιρείας οριοθετούνται στόχοι με χρηματικές απολαβές για την επίτευξη τους.  Οι πρώτοι εκ των υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους τους, σε ειδική εκδήλωση που γίνεται, τους προσφέρονται αναμνηστικές πλακέτες, στις οποίες αναφέρεται η ημερομηνία και ο λόγος της βράβευσης τους.  Ο αριθμός των ατόμων που κατ’ έτος βραβεύονται είναι περισσότερα από 15 άτομα πανελλαδικά. Τα βραβεία/πλακέτες είναι ανεξάρτητα από τα χρηματικά ποσά τα οποία δικαιωματικά εισπράττουν όσοι εκ των υπαλλήλων επιτυγχάνουν τους προσωπικούς τους στόχους.
 • Σε άλλα τμήματα δίνονται «τιμητικές» άδειες, πέραν των δικαιωματικών ημερών αδείας του κάθε εργαζόμενου.  Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι υπερέβησαν τα ωράρια εργασίας, εξ αιτίας αστάθμητων παραγόντων, που ανταποκρίθηκαν σε κάποιο εταιρικό πρόβλημα το οποίο προέκυψε ξαφνικά, που προσέφεραν αίμα όταν υπήρχε ανάγκη, κ.α.  Η άδεια δίνεται πέραν της χρηματικής αποζημίωσης την οποίαν δικαιωματικά έλαβαν.
 • Παρέχουμε δάνεια με μειωμένο επιτόκιο, ομαδική ασφάλιση υγείας, ασφάλεια ζωής, αναπηρίας ή ατυχήματος, τακτική επίσκεψη ιατρού εργασίας και συχνά υπάρχει δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.
 • Η Εταιρεία παρέχει επιπροσθέτως της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΙΚΑ, ιδιωτική ασφάλεια σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους της.
 • Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος επιθυμεί να εντάξει και την οικογένεια του στον ίδιο ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα, αυτό μπορεί να συμβεί χρεώνοντας τον ίδιο με μικρό αντίτιμο μηνιαίως, εκμεταλλευόμενος τις σωστές και ευέλικτες διαπραγματεύσεις της Εταιρείας.

Με σκοπό την επιβράβευση της καλής πορείας, της πολύχρονης υπηρεσίας, αλλά και αποχωρήσεων ή συνταξιοδοτήσεων, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, στις οποίες δίδονται τιμητικές πλακέτες και αναμνηστικά δώρα.

 • Όταν κάποιος  από τους διευθυντές, συμπληρώσει «στρογγυλό αριθμό ετών» στην εταιρεία, π.χ. 10 χρόνια, 20 χρόνια, γίνεται μικρή γιορτή, «συνήθως γιορτή έκπληξη», ανάλογη με γιορτή γενεθλίων, όπου όλοι οι εργαζόμενοι του εύχονται και γιορτάζουν μαζί του το γεγονός.
 • Με σκοπό να τιμήσουμε τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, γίνονται «αποχαιρετιστήρια δείπνα» με τη συμμετοχή των συναδέλφων τους, όπου αναφέρεται όλη η προσφορά τους στην Εταιρεία και η επαγγελματική τους εξέλιξη.
 • Όλοι οι παλαιοί εργαζόμενοι, οι οποίοι τώρα βρίσκονται σε συντάξιμη περίοδο, μπορούν να έρχονται κάθε δύο μήνες να παραλαμβάνουν προϊόντα, όπως ακριβώς συνέβαινε και όταν ήταν ενεργοί υπάλληλοι της Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας κοπής της βασιλόπιτας, οι ανωτέρω εργαζόμενοι, καλούνται και βραβεύονται με ειδική αναμνηστική πλακέτα, όπου αναφέρεται η χρονολογική συνεργασία τους με την Εταιρεία.
 • Το Μάϊο του 2011, δημιουργήθηκε από μία ομάδα εργαζομένων, ένα μικρό μουσείο με παλιά αντικείμενα γραφείων, αποθήκης και εργοστασίου της εταιρίας, με σεβασμό στις παλιότερες γενιές. Σε μικρή τελετή εγκαινίων, εκτός από το προσωπικό, παρευρέθησαν και συνταξιούχοι της εταιρίας.

Τον Απρίλιο του 2011, η εταιρία μας επιλέχθηκε από το Great Place to Work® Institute Hellas, ανάμεσα στις 20 εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η διάκρισή μας αυτή, πιστοποιεί τη μέριμνα της εταιρίας ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ για το ανθρώπινο δυναμικό της και ανταμείβει τις ενέργειες και πρακτικές που εφαρμόζονται τόσα χρόνια.

best work places