Το δημοφιλέστερο φαγητό στον κόσμο!

Τα μακαρόνια, η τροφή που κλέβει τις καρδιές μεγάλων και μικρών, είναι και επίσημα η πιο αγαπημένη τροφή του πλανήτη.

Παγκόσμια έρευνα της οργάνωσης Oxfam ανέδειξε στην κορυφή της παγκόσμιας προτίμησης τα ζυμαρικά αφήνοντας πίσω δημοφιλείς τροφές όπως το κρέας, το ρύζι και την πίτσα.

Τα ζυμαρικά είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται και στις πέντε ηπείρους και η διατροφική τους αξία είναι αδιαμφισβήτητη. Η εξάπλωσή τους οφείλεται στα αξιόλογα πλεονεκτήματα που έχουν ως είδη διατροφής, επειδή διατηρούνται για μεγάλο διάστημα, μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα και είναι οικονομικά.

Και φυσικά, είναι νόστιμα,  αποτελώντας παράλληλα  μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης με παραλλαγές. Έχοντας τα ως βασική πρώτη ύλη μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε μέρα ένα διαφορετικό πιάτο με αξιόλογη θρεπτική αξία.

Οι Έλληνες είμαστε Μακαρονάδες!

Η συνολική αγορά της βιομηχανίας ζυμαρικών στην Ελλάδα, υπολογίζεται στα 170 εκ. Ευρώ ετησίως και η παραγωγή τους είναι 110.000 τόννοι. Από αυτούς το 30% εξάγεται σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του World Pasta Organization, η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της κατανάλωσης ζυμαρικών, με 28 κιλά κατά κεφαλή ετησίως. Ακολουθούν η Βενεζουέλα και η Τυνησία, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ελλάδα, με 10 κιλά κατά κεφαλή το χρόνο.

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών UNAFPA (http://www.pasta-unafpa.org/)  για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995,σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η κάθε χώρα είναι αυτόνομη να επιλέξει τις προωθητικές πρωτοβουλίες που θεωρεί ότι εξυπηρετούν το στόχο, που είναι να προωθηθούν τα βασικά μηνύματα της UNAFPA.